Friday, April 22, 2011

Adakah kita bertemu dengan org yg SALAH..

Salam semua,,,,petang2 gini I dah xtaw nk buat apa...br ja pas cooking...xrasa pulak nk tdo lg..sebab sepagi I dh pulun tdo...So, I pon jalan2 la ke blog adik I C.E....I pon baca la yg 7 perkara yg membuat anda bermotivasi..akhir sekali I try la link ke IluvIslam..boleh klik sini..byk jugak I tgk input2 yg boleh bgi manafaat kt kite...I pon tertarik la nk Kongsi satu bingkisan dlm tue.... Seperti tajuk entry nie... ADAKAH KITA BERTEMU DGN ORG YG SALAH????????...pada pandangan semua....mcm mana.... ni artikel tersebut yg I nk kongsi dengan uols semua....selamat membaca...;)


pic credit to: iluvislam.com


Terkadang kita terfikir :
Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?
Teman sekerja yang tak 'ngam'?
Kawan - kawan sekolah atau universiti yang tidak boleh nak buat geng study?
Housemate yang menyakitkan hati (sebab tak pandai membasuh pinggan, bercakap menggunakan kata-kata yang pedas, dan sebagainya) ?
Ataupun kekasih yang tiba-tiba dirasakan tak serasi?
(atau mungkin juga adik beradik, keluarga yang kita tidak boleh fahami perangai mereka?)
((ingat, entry ini bukan hanya untuk cinta-cinta sahaja, okey?))
Kerana hakikatnya, kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.
Pelbagai ragam dan karenah manusia yang  dapat kita temui di dunia ini.
Kerana berlainannya manusia itu adalah untuk apa .....


 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]


Untuk lita'arafu..
Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.
Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.
Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.
Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.
Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.
Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..
Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?
Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...
Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.
Takkan!
Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.
Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.
Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.
Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.
Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita: 'akan kekurangan diri kita sendiri.'
Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.
Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,
Untuk kita belajar sesuatu darinya.
Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ... semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.
Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.
Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.
Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.
Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?
Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.
Itulah dia Allah.
Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.
Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.
And He Knows best.
Wallahua'lam.
Bersabar, dan teruslah berdoa.
Allah itu pasti menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita, jika kita benar-benar yakin akan Dia..






sources: http://www.iluvislam.com



sekian, wassalam

Thursday, April 21, 2011

selamat pagi jumaat........

salam...apa khabar sume...semoga uols bertambah2 sehat n gojez .... pepagi cm nie da siap bgun awal2... xtaw nk buat apa, mula la tgn nie..klik cane klik sini...last2 stop la kejap kt my blog nie...Actually I xtaw nk buat entry apa...hik2....apa2 jelah eh.....sebab da beberapa hri xupdate kn....tuan rumah yg bz...yela asyik ulang alik ke SA...agak penat jgk...huhuhuhu......tp demi UiTM di hatiku.. Oklah, I dah xtaw nk ngarut ape lg neh... SELAMAT BERVIVA buat2 rakan2 sume~buat yang tgh final exam..All da best...selamat pagi jumaat..=)

Monday, April 18, 2011

Mari kita Berdansa ala2 CT..

 Salam..hai uols....petang2 neh...i nk share ngan uols sume video Dato CT mase persembahan ABPBH hari tu... I very2 like la tgk dance Dato CT neh... So, uols sume boleh la prektis2 step tarian tue.... boleh la sehat2 badan2...dan kite juge akan jadi jelite hehehehe... setelah berita mengenai pengharaman poco2 oleh majlis Fatwa negeri Perak..so apa kata kita tuka pulak tarian...byk lagi tarian yg boleh menyihatkan badan kan...kan3....hehehehe..boleh jugak hilang2 stress...nah layan video neh...


video

cane????????terhibur x.... 



ok...selamat berdansa..hikhik..

Saturday, April 16, 2011

Monolog sendiri

Salam.....sepagian KL telah dihujani sehinggalah jam 1 tgahri..barulah rintik2 hujan beransur perlahan dan berhenti....aku pun dengan jayanya mengoloh sampai la hujan berhenti...teruk benau..huhhuhu...tambah dikala tinggal sendirian...sgtla bosannya....bangun terasa lapa,,,ku capai periuk n tanak nasik..... dah kenyang2 gini..xtaw nk buat apa...aku pon berkeinginan nk update la blog yg dh lama ku xjenguk akibat kekangan masa akhir2 nih.....semalam Jumaat 15 hb 4 2011.. maka tamatlah sudah industrial training aku kat EA tue......syukur Alhamdulillah semuanya berjalan lancar......now, fokus utk siapkan thesis pulak.......masalah nk buat SPSS dah semakin dapat diselesaikan..coz hadir tuisyen dengan Kak Sya, die yg ajar kami pasal SPSS neh... thousand thanks to her =). 
tak lupa juga ucapan Selamat hari lahir buat kwn tersayang NewrulWani & Madihah..
Semoga berjaya didunia dan akhirat... 
Pasni masing2 sume dah bawak hala tuju sendiri..xtaw la lgi bile nk jumpa...;(..

layan2 gamba eh...

rakan2 seangkatan intern kat EA..pic credit to: Nomie
besday girls 1504

sweet memories

kawan2 i yg gojez2

lagi

bergambar dgn artis...hehehhee


pss: Gudluck vivaa
psss: Thanks kwn2....andai ada silap dan salah.. aku ini wanita biasa..=)

Saturday, April 9, 2011

Telur PALSU!!!!!

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera... sari berita penting.... baru2 nie kite telah digemparkan dengan kemunculan TELUR AYAM PALSU atau boleh juga dikenali sebagai telur tiruan...Demikian menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yg menerima aduan daripada pengguna yg telah membeli 30biji telur yg berharga RM 11 di Pulau Tikus ,Georgetown baru2 nie...(telur pon boleh ditiruankan.. dh mcm cd cetak rompak aje gayenye...) Rupa bentuk telur TIRUAN ini sejibik sama persis kepada telur ORIGINAL... sgtla pandai mereka2 yg terlebih pandai tue mencipta sampai mcm tue sekali... Namun, penghasilan Telur Tiruan itu blh mendatangkan kemudaratan kesihatan disamping kepada antibodi, metabolisme dlm badan. Jadi sgtla seriuskan cetak rompak telur neh..... Jadi kepada egg lover a.k.a  pencinta2 wanita telur neh..berhati2 la dlm memilih makanan kesukaan anda... to me, i'm not fanatik with egg...hehehehhehe...utk maklumat lanjut mengenai cara nak mengenal pasti mcm mana nk pilih yg betul2 ori blh la search kat mr google...hehehehe..
atau pun klik sini(cara telur tiruan di buat) ... I sertakan beberapa picca mengenai isu ini..




now..nampak tak?????????iras2 sgt kn...hohohohoho

Berita disampaikan dari cKzEnN..terima kaseh....



pss: lepas neh apa pulak yg nk ditirunya???mungkin pasni egg lover kene ternak ayam sendiri la...

Wednesday, April 6, 2011

Alhamdulillah

Salam...selamat petang... baru lepas hujan dengan lebatnya di KL neh.... sejuk la ckt.... nikmat Allah.. Alhamdulillah.... selamat sudah operation Muhammad Adam Harith bin Mohd Norhisham. Syukur semuanya selamat... semoga cepat2 sembuh.....Adam lelaki...mesti kuat kan...=)

Adam-my anak sedara

Alisya n Adam


sekian...mudah2an Adam cepat sembuh..Amin..

Friday, April 1, 2011

Bang..Bang..Boom...Cak..Cak..Pong..

Salam...selamat malam semua....sehat2 la harapnye....
dah bape hari xmenulis kat laman sesawang neh...dh bersawang ke hape.... mlm ni kemas2 cikit ape yg patut... 
Selesai dinner, kenyang, Alhamdulillah.... penat jugak neh, baru balik interbiu yg xbest tue...huhuhuhu... sebab apa,,,one of the interviewer sgt la xrespect kitaorg neh... yg penting bukan dari seangkatan dengan I ok!.... yang lain angkatan....ce kome teke??????????..ngeh2...sebab dan musabab xdapatla I nk cite kt sini kan...hehehehe..
Okeh berbalik kepada motif sebenar entry neh ditulis..... Hri ni 1April...... mula la mcm2 org nk kenekan org... Konon2 nk buat April fool.... mula2 dtg ofis, one of my ofismate dh buat kt ktorg neh, tp xberapa jadi, sebabnya  mcm kami neh BLURR...hohoho..bukan ape, as a MUSLIM kami xsambut benda neh..bukan budaya kami....da, habes kt situ...
Disuatu petang yg hening angin bertiup sepoi2 bahasa... pastu sedang asyik I dok layan perasaan, skroll2 mini mouse I tue, dah la baru pas nengok Geng Surau........tapi keje mmg da siap ok!....hehehehehe... dengan tanpa diduga dan tidak sewenang2 wenangnya, I telah dipanggil bersama-sama kak Uji n Ebab(bukan nama sebena) masuk bilik meeting...oooo...pandang2 jeling2.....masuk la dgn penuh semangat kesukanan neh... tp dlm pikiran masing2 dok pkr kenapa??????,,,bagaimana??????/bila??????????apakah??????.......mula la semua soalan nk kelua..... 
kami dipersilakan duduk...kat depan kami, Ketua Darjah, Oni, Maher (bukan nama sebena jugak)...........dengan muka seriusnya.,,,, 

Si Oni memainkan watak...
 ..............................................
Oni: What is ur name?
Kak Uji: Uji (sambil tgn Oni mencari2 nama kt kertas)
Oni: U?
Ebab: Ebab
Oni: and u?
I:Saye!(sambil dh start2 neves)
 oh Ok....

pastu...Oni pun terang la bla...bla...bla....si Maher pon sma..ditokok tambah oleh ketua darjah...
apa yg Bla..bla..bla tue ckzenn oiii?
macam neh keadaan sebenanya..
kami bertiga disabitkan kesalahan dotdotdot... kerana telah melakukan di pc ofis.... jika sabit kesalahan blh dijatuhi hukuman denda beribu2 ringgit........... HAH??????? KESALAHAN??????? Oh WHAT???????..dlm hati ja neh..xlontar pon kt luar..sebab cuak kot...........

mula2 dme tanya..ade nk explain ape2...
Kak uji dengan gaya wanita modennya.........memberi komen..
" bla...bla...bla......"

diikuti Ebab"bla..nla..bla...."
Aku?????? masih diam terkaku...hehehehehe...
 Setelah puas di tuduh dengan pelbagai kesalahan............sampai ckp nk gtau Universiti through Advisor...oh ADVISOR???????????What???????? dh terbayang wajah Advisor ku tu.... GELAP la masa depan mcm neh....yelah....risau la sgt....dhla lg 2 mggu ja nk habs praktikal...jadi cm nie pulak.........
selepas itu, setelah melihat muka kami ala2 CUAK neh........... depa pon blh cakp... April fool!!!!!!!!...
terBLURR lg neh........ohooo....bang..bang..boom!!!!!!!!.......
terkena....huhuhuhuhhu....tolong..tolong...
gelak2 plus lega sgt....sampai la kelua ayo mato eh....adoiii...bukan apa takut GOLAP maso dopan den... 
seronok deme kene kan org...ooo..selama neh berwajah serius ja si ONi n Maher tu tanpa senyum simpul,,, ni pandai kenakan org.....ish2,,,dlm hati ada taman jugak..:p...

before balik sempat lagi ONi cakap"have a nice weekend"..........syokla kau dh kenakan org,,,

oklah,,,takat tu ja,,,,,,




psss: sememangnya I xsambut pon......
pssss: siapla Oni nexweek..suruh dia jawab questionaire byk2