Friday, December 30, 2011

Entry penutup 2011

Slm....selamat mlm...harini aku terajin nak update entry sebagai penutup kepada my blog ni.. adakah hepi ending..sad...kecewa...xde perubahan,,,masing2 punya penilaian sendiri terhadap apa yg telah mereka lalui, capai sepanjang 2011....bagi aku mungkin ade beberapa perubahan yg telah aku lalui..baik yg manis mahupun menyakitkan....normal la kan....apa2 pun kita kena hadapi jugak.... harini aku terbaca satu statement ni " Manusia akan semakin matang apabila mereka mengenal semakin ramai manusia...ayat ni aku dapat dekat website Imam muda Ashraf...setelah dipikir2 kan...mungkin betul apa yg dikatakan itu... iyelah apabila kita mengenal semakin ramai kawan2... setiap dari mereka mempunyai pelbagai ragam yg berbeza, sikap, pandangan dsbnya.. lain org lain gayanya..jadi secara tak langsung kita semakin matang.. bagi pandangan aku la...terpulang kepada anda bagaimana nak mentafsirkannya...mungkin ada yg setuju..dan mgkin ada yg tidak setuju.. apa pun setiap org mempunyai pandangan masing2....ya sekali lagi...matang!..hehehehe... esok dah  31 dec 2011...semakin hampir 2011 melabuhkan tirainya.... mulakan 2012 dengan azam baru...dan aku pon akan menambah lg satu angka...tapi matangkah aku?..hehehehe....

Salam sayang & selamat tahun baru 2012,
cKzenn

Friday, December 23, 2011

new looking

Assalamualaikum all...how are are u guys,,,,,
After do some editing now, I transform my blog...look likes formal template right? Just want to change some..hehehehe,,,,easy to u guys to read... before this my blog cannot leave comment.. I don't know why... so that Y I make the transformation... today is Friday... This week we have holiday until Monday...so no Monday bluess...ahaks...can go anywhere that U want...to me are limited coz I havent yet receive my allowance.. so sad..uwaa.... wish You guys have a wonderful holiday...tadaa...

Friday, December 9, 2011

yeah holiday!!!!!!!!!!!

Hi all...nite...the most I like is...HOLIDAY...I believe 90% of u also feel the same right?...can rest my mind...forget about work....hahahahahaha...can sleep during the day....can eating at any time I want..oh best..hehehehe... This weekend I and my siblings going to Melaka... 3 in 1 punya trip... why I said like that.. first, my sis want to attend her friend's wed...second, visit my brother and the last one is, round2 Melaka... 

Wednesday, December 7, 2011

hahahahaha

Hai all...how are u there............hopefully fine...lately I felt so tired with my job...I dont know how to express...but sometimes inside  my heart I feel want to quit..but..after thinking..and thinking..and thinking who want give me money if I,m not working..plus I have some responsibility towards my family....impossible to goyang kaki je kan...hohoho... I dont know why sometimes I feel like that...maybe, still under training..I guess...after thinking about pro and cont I decide to still continue my job...until I get another offer...hehehehe...hopefully...not meant I dislike this work...but some particulars that I dislike about the environment at my workplace....the bad attitude of some workers that jealousy among them...make me feel...oh no...what is going on...not everyday busy....totally not...I not frust with my job..but the environment there... hahahaha....monolog seorang penunggang ex5..

Friday, November 25, 2011

1 Litre of Tears

tengah layan cerita jepun-1 Litre of Tears.....
cerita kekeluargaan yang aku rasa seronok dan bermesej...
sesuai ditonton oleh semua.....sekian

E.x.a.m

Assalamualaikum semua.... sihat semua?,,,dah dekat sebulan rasanya aku tak mengupdate blog neh...akibat kekangan masa ditambah pula kesibukan aku nak exam...maka terkuburlah beberapa entry....hehehehe.... malam ni pon, rasa bosan2 mula rasa nak mengupdate blog neh ngn entry baru kan... cakap pasal exam....haaa..finally aku dah PASS exam untuk MODUL 6-securities law.... yg aku happy nya sebab kali ni dah 3rd sitting tau aku sit utk exam nie...dah Syukur Alhamdulillah..akhirnya lulus jugak...aku pun xtaw kenapa boleh sampai 3kali...hahaha....selamat la jugak dah lulus...kalau sampai forth sitting...alamat melayanglah RM aku...hahahaha...(dasar jenis jimat)..kui2....and seterusnya exam utuk MODUL 7....................tapi aku macam xready lagi...so aku tgu dulu lah...hihihi..... actually, fyi exam ni berkaitan dengan pekerjaan aku sekarang....required by Bursa....nak tak nak..I have to do...waaaa....tulah ingatkan dah habis belajar xpayah nak exam lagi...tapi rupa2nya bila dah keja ni ada lagi.....hohohoho.......tu yang boleh sampai amik 3 kali...dah lama xbelajar kan...huhuhu...agak terok la jugak....


behind the scene:
dah siap packing barang nak balik kampung neh....esok ada sorang my friends, geng asrama nak kawin..n ade sorang lagi kawan diploma nak tunang......apa2 pun TAhniah korang.....

Saturday, October 29, 2011

SeLesAi sudah...nexT episode >>> To be ConTinue

Salam.... selamat pagi....selamat bagun tdo....selamat melakukan kerja2 bg yg bekerja hrnie.... bg yg xkije...harini bleh la rileks rehat2...menenangkan pikiran uols...sebab esok akan kije balik kan.....ape2 pun..I wish uols hepi2 selalu....^^... okeyh.. harini just nak buat entry ringkas2 jew....disebabkan selepas mengTRANSFORMkan blog neh...so, baik lah jika I letak entry baru kan........ I just nak story yg I dah officially completed my study...means I dah Konvo.......hehehehehehe:..since 1993 I went to school.. and finally 2011...I get my degree... about 18 years jugak lah kan.....for the next2 level masih dalam pertimbangan.. teringin jugak nak sambung......kat sini jugak I nak ucapkan terima kasih kepada semua...terutamanya my family...kawan2....lecturer2...tanpa anda..siapalah aku neh..... tahniah kepada semua kawan2....doaku semoga kamu org terus suksess......



=)

my friends forever

hepy

my beloved family

changes

Hahahaaaaiiii semua...kali ini I telah mengtransformkan blog neh....supaya lebih kiut miut....hehehehe.... editting 

by Ck.Embun.....so colourful and pinky2.....enjoy reading....
.
.
.
.
.
Tahniah kepada pasukan N9 telah menang piala Malaysia 2011....go..go...go...

Friday, October 21, 2011

EnTry makanan 3 : Maggi soup nyum3


maggie cKzEnN sendiri menyepi








EnTry makanan 2 : APAM yg comel..hahahaha

Mekar malu2

colourful.

=)


actually first trial making this apam neh....memang teruja nak buat sebab tgk blog2 org lain buat mcm best ja..so try la ngn ciknah.....kembang malu2 ja apam nie....hehehehehhe....comot2 jew.....

EnTry makanan 1 : NASI KERABU

Slm..lama xberupdate kali ni I terasa nak bubuh gambaq2 makanan yg I try masak.... utk menu pertama ni....I try buat nasik kerabu.. actually mcm nasik kerabu segera la...sebab bahan2 semua dh di bekalkan oleh cik timah(my aunt)...so I just masak nasik jelah ngn lauk2nya........................tadaaaa....

ulam2 nya...bahan penting..kalo xde..bukan nasik kerabu..=p

Daging bakar made by CikMazni

Cabai cuka

Budu

Sambal kelapa+isi ikan

Ikan goreng tepung

Set nasik kerabu home made...hehehe


Nasik kerabu biru





tada,,,hehehehe selamat mencuba=)

Wednesday, October 12, 2011

enTry x berTajuk...singgah seminiT dua

ckZenN sendiri menyepi
memberi laluan kepada examnya...ESOK...
sangatlah neves okeyyyy..
harap2 ckZenN LULUS la
doakan ckZenN ye..
.
.
.
.
.
.
mood skg sangat gundah gulana

Tuesday, September 13, 2011

Hari nak Hujan..angkaT kain di jemuran...

Kesan2 selepas hujan...

salam...selamat mlm....memulakan entry dengan Bismillahirrahmanirrahim... cuaca malam nie sejuk..sebab petang tadi hujan sangatlah lebatnya ditambah pula kilat dan petir yg turut serta,,,, masa nak balik kije xhujan lagi...sempat la singgah beli nasi lemak untuk berbuka...otw masa balik tu..hujan mula turun...setitik dua titik..dan dengan lebatnya..mencurah2 ke bumi...Rahmat Allah...aku yg xberbumbung nie apa lagi lenjun habis la....seluruh baju habes basah...jalan lak nampak xnampak ja..kabur habes sebab hujan sgtlah lebat...aku hanya mampu berdoa diselamatkan...yg kelua hanyalah kalimah-kalimah Allah ja...takut sangatlah...tapi Syukur Allhamdulillah selamat jugak sampai rumah... amin...


Monday, September 12, 2011

Tolong!!!!! Aku SangaT BOSAN

oh....Tolong la sangat la bosan sorang2 neh...mati kutu dah..xtaw nak 

buat apa...hohohohoho........adoila... cepatla masa berlalu.....
cannot go 

lagi...nak study apatah lagi..bercintanya....bukak internet..FB..tapi 

tengok je..waaaa...sekarang aku xtaw nak ekpressi macam mana 

feeling nih...............uuuwwwwaaaaa..nak tdo xberapa mengantok 

lagi..kalo tdo awal takut terjaga tengah malam...lagi la....end..

Friday, September 9, 2011

Di PaGi SaBTU

morning semua.....assalamualaikum......tdo cukup x..ke sambung tdo lagi pas subuh....pagi2 ni tetibe nak buat 

entry lak...so layan jelah kan....bila pagi2 nih...harus la perut rasa lapa.pikir2 nak mkn apa utk bekfast. tp dlm 

kepala dok teringat nasik lemak mak cik kat kg...sedap n murah lagi la kalo nk dibandingkan dgn KL nie.... 

kene tgu balik kg la jawabnya kalo nak mkn..tu pun kena dtg awal2....kalo lambat sikit sure habes la... selalu 

adik aku yg g beli dan dia akan berebut dengan tok pin...dialog begini"hai hangpa perempuan xkan 

xmasak kot",,lebih kurang cm tu la..dialog biasa yg dilemparkan oleh tok pin.....biala nak nk beli pon kan,,,sapa cepat dia 

dapat... ewah teremosi pasal tok pin laks...hahahahhahahha... harini aku ade undangan open house oleh one 

of my classmate..cik N...ok gak la aku suka...sebabnya sejak 2 3 hari ini,aku asyik teringat kat kueh 

raya...terasa nak makan...harap2 harini jumpa la kan...hehehe...

Ikan Bawal SweeT Sour Sesuka haTi

entry kali ni I nak story pasal resipi yg I suka buat................. 

sweet sour sesuka hati!!!!.. I memang selalu 

masak this resipi....selalunya kita boleh gunakan apa saja ikan yg 

tuan2 dan puan2 suka... ada kerisi, siakap, 

bawal n lain2...ikut citarasa masing2....tula dinamakan 

"SWEET SOUR SESUKA hati ".....

Sweet sour sesuka hati ala2 cikzern..
 tapi kali ni I buat kuah dia banjir sikit...sampai xnampak ikan pon kan....terggelam...

kat sini I kongsikan cara nak buat nya:

Bahan A
cili kering
bawang putih
bawang besar
bawang merah
sedikit halia
*semua bahan A ni di blend kan..

Bahan B
Timun
tomato
capsikem
nenas(kalau suka)
*bahan2 B di cincang atau di potong dadu- ni terpulang pada kesukaan

Bahan C
sos cili
sos tiram(terpulang jugak)
sos tomato(terpulang jugak)

cara2 nya:
masukan minyak secukup rasa...tumis bahan A sampai naik bau n pecah minyak....masuk sedikit air jika agak pekat..kemudian masukkan bahan2 C bersama tomato yg dipotong dadu td....masukkan sedikit garam n gula...last sekali masukkan bahan B....siap la kuahnya....bg ikan pulak hnya goreng je dgn kunyit n sedikit garam.......................
*blh jugak tambah sedikit sanquick oren..just urk rasa masam2 la,,,,

then siap....selamat mencuba!!!

Thursday, September 8, 2011

SeLAmaT mengeJar CiTa2Mu wahAi ADIKKu

okeyh...kali ni I nak buat entry pasal one of my adik... 
ya SITI KhAtijah...




SiTi KhaTiJAh.....
Selamat bergelar siswi di menara gading yg xberapa jauh dari KL nie....

Selamat mengejar cita2 mu....dulu kecik2 selalu kita main cikgu2 kan...sekarang kamu dah dapat peluang itu... 

hargai dan gunakan;ah sebaik baik mungkin.....semoga 4 tahun akan datang pulangnya kamu bersama segulung 

ijazah....dan dapat berbakti kepada anak bangsa, agama dan negara...

Belajar bersungguh-sungguh...kite tahu kamu boleh...

Tahniah sekali lagi...



ikhlas: kakakmu=)

sangatlah bosannya bila bersendirian...............

Bila sendirian..terbayang wajahmu.....lalalalala(terkeluar pulak lirik kak melah)..hehehe

sangatla bosannya tinggal sorang2 neh....sunyi sepi..tapi terpaksa jugak la kuatkan semangat...ckit je 

lagi...sabo2...

harini saja aku dah buat 2 entry termasuk yg nie..bukan apa sebabnya aku dah xtaw nak buat apa

dari pagi tadi lepas bangun tdo sampai la sekarang...memang depan laptop jelah kije aku..

sampaikan tertdo pon kat laptop....oleh sebab MC, xpegi kije..dok umah jelah kan...

naseblah ada P1..peneman setia...tu pon dah 2 bulan kot xbayo...risau la kene blok...mintak2 belum lagi la..

 bukak Fb...bukak Blog...dh jadi blog walker pon ade....tengok blog org tu..org nie....tengok pic..belek2 pic 

lama2 dulu2 kala2...nak study lagi la xdak moodnya....alahai cikzern!!!!!!!!!..............

Wednesday, September 7, 2011

TerPaksa M.C

Hohohoho...harini aku M.C..............because last nite ak sakit..sakit apa??...dalam perut...adoila.... citenya gini...elok ja lepas makan meggi...n aku pon nk solat la....mandi dulu..bersihkan diri....masa tu dah start sakit2...sikit...sikit...lama2 rasa makin menyucuk2....adoi...warrgggghhhh...sakitnya...huhuhu... bila nk perform solat...lagi la sampai xleh nk diri,....bila diri ja...peningnya...mcm nak muntah...waaaa..last2 aku terpaksa la solat duduk..teruk kan....kol sorang kwn aku yg terdekat..mintak tolong bawak gi klinik........naseb la ada dia....pegi pusat peubatan terdekat la....ooo....dalam 9 lebih....tahan sakit lagi..muka dh kebas2.....yg xboleh blahnya,,,, turn aku dapat dalam 11.30 mlm....bayangkan la....2jam setengah kene tguu..OMG...sampai saket pon dh hilang...yg dukacita laginya....Doktor yg bg rawatan sgt la xprihatin...xcheck ape2 pon..tanya itu ini...siap blh nk marah la...memang lepas nie xpegi dah..service very bad,,,,,,,,neseb la doc tu bukan sekaum aku....end

Tuesday, September 6, 2011

CeriTA RaYaKu

Salam semua..selamat malam.... mcm mana selepas raya neh? adakah makin chubby or still maintain..maklumla byk makan ketupat, nasik impit, kueh raya... open house pon mesti byk kan.... harini I nak story mory pasal raya at my family la... tahun ni macam tahun tahun ke 2 beraya kt new house...tapi First Aidilfitri la...sebab tahun lepas sempat Raya Aidil adha jew.... Pagi2 tu dah kena queu nak mandi sebab air sgtlah slownya....yg ade kt sinki ja...sgtla xseronoknya....kena tadah malam...raya selalu jadi cmtue....masalah2....after solat raya... kami pun salam-salaman la sesama keluarga...bg duet raya....tahun ni I dah kene bagi duet raya.....hohohoho.....n kutipan pun dah kurang,,,,huhuhuhu....
ok...Persiapan tahun ni macam kueh raya tu byk la jugak... I pon contribute beberapa jenis kueh + My sis+ my Mom+ my SIL... so campur2 jadi banyak.....ohooo..picca kueh xsempat snap lak... yg bestnya semua2 kueh tu habes......Okla kan..xde la berlaku pembaziran....ye dak??...tahun nie plan nak memasak yg senang2 jew... sebab nak masak menu yg susah2 I bukanla expert lagi... sebab sorang kakak I beraya kt rumah mertua n sorang lagi Kakak beraya di Negara Matahari terbit sana....So, I lah yg kene amik tugas selaku ketua chef..(beria jew bunyi)..hahahahhaha.... naseb la rendang telah di masak oleh kakak iparku..so dah selamat kt siti.. plus Mak masak kari daging...oh lazat woo... Paling sedap mak masak hati lembu goreng kicap...licin liau..hehehehe... jadinya utk bahagian nasi himpit,,,ketupat,, I dah xpayah susah2 nak masak...hehehehhe... selamat den.... just I prepare another food... apalagi yg expert.. buatla LAKSA.... sedap.... (perasaanya) tp memang sedap pon... sampaikan yg buat I terharu.. asam keping dalam kuah laksa pon mendapat request dari tetamu2 yg dtg... so, kesannya at the day, tinggal periuk jelah..................raya ke 2 pulak masak goreng2  n masak nasi... special guest Puan Fatimah(my bestie) was coming on that day....serve lunch for her and her husband's... Raya ke 3 lak masak ape eh...mcm xingat ja...huhuhu..raya ke 4 ja ingat sebab sgt ramai org dtg...masak bihun sup.........n baby Aryan sampai...auummmm....Ahad dah kene balik sambung kije..................sob3.....layan picc.....

Ajad..Aimi...Adam..Ckembun..Alysha

Adik2 with my kazen..Atun n A'a..n anak sedara Alia

K.A.M.I

Maznah(kakak) with her husband's and Aryan Haris

Sesi salaman

Family Abang..Kak Shahaz..Alysha n Adam..n new coming baby...

My Family...



pic credit to:Mazni....pinjam sat na,,,



 Salam Aidil Fitri..Maaf Zahir Batin

-end-


Wednesday, August 24, 2011

Ucap awal2 lah..

Salam.... dikesempatan ini....kite nak ucap Selamat hari raya Aidilfitri..Maaf Zahir Batin... ucap awal2 sebab esok dah nak balik kampung...mungkin xonline seminggu....line kt rumah xok...jadi better I wish awal2 kan....



Sesuci di Aidil fitri


MeraH



Terima Kasih atas se-pasang kain merah neh....kepada: Am's Family...hihihi... harini dah siap g amik n siap try lagi....lining dalam buat warna hitam sebab xnak nampak merang terang sgt kalo lining merah..so buat combination dgn hitam....heheehe...

Monday, August 15, 2011

O.S.K

Recenlty just received the placement for my industrial training after the Hari Raya...
yeah OSK investment bank!!.hope everything will ok...as they mention to me ealier..work as a DEALER.. please pray for me...Thanks

Sunday, August 14, 2011

MoDe: Layan LaGu RaYA

Salam.... malam ni pas terawih belek2 lagu dalam laptop..jumpa lagu raya.... Ahhaa apalagi pasang terus.... best jugak dengar...sume sedap2 la...tp penyanyi dulu2 jela yg nyanyi sedap....lagu lama yg penuh nilai estatika.. paling aku suka lagu yg Aishah nyanyi... suara dah la sedap,....pastu mcm menjiwai... apalagi aku pon nyanyi sama la.....mesti jiran2 bengkek je dengaq..........nak wat cane hobi suka nyanyi.........hehehehehhe... ni baru aku sorang..belum lagi termasuk adik2 aku yg sememangnya soka nyanyi jugak,,,,,=)
video

ni salah satu lagu aisyah yang lemak+merdu+nyaring...Pulanglah....layan.....


Saturday, August 13, 2011

no name

Salam... selamat petang semua..Alhamdulillah harini dah masuk 13 Ramadhan..hampir separuh Ramadhan dah.. syukur diberi kesempatan oleh Allah s.w.t.... harni petang ni hujan lagi dekat sini... mggu ni saje petang2 dah mula hujan... Harini xtaw nak masak apa untuk berbuka... buka peti ais ade ikan n lauk semalam.. So, decide makan jelah apa yg ade...senang....habeskan ja dulu..esok2 baru masak lain... lagipun hrni berbuka sorang.. so mood pon xberapa la excited nk masak.....tp ape pun xbleh la nk sedih2 kan di bulan puasa nie.... dekat 10 hari aku xberblog... hanya baca blog2 org jew... harni rasa mcm nk tulis something...taip jelah ape2 pon...tu yg entry xbernama neh..hehehehhe....hilang2 kan boring..sementara nk tggu waktu berbuka...ditambah dengan cuaca yg sejuk..hujan yg semakin reda....kalau kilat2 takut la jugak nk mengonline neh....xsabar nak tggu adik mai sini with yayan....boring sunyi2 neh.... mati kutu dah....huhuhuhuuhhuuu.... Okla out dulu...daaa...selamat berbuka..

Wednesday, August 3, 2011

I'M SICK

Oh hoo..now i'm sick...ya SAKIT GIGI!!!!!!!!!!!!!!!!...++ Gusi bengkak..arrrgghhhhh!!!!!!!....hari ke 3 Ramadhan ak di uji dengan saket neh....tumbesaran gigi bongsu yg terganggu dek ruang yg terhad..huhuhu....rasanya ni entry ke 2 aku pasal sakit gigi....rasa mcm nk cabut..tapi takut...hohoho cepatla sembuh..ak dah x tahan..sakittt....jadinya berbuka dengan bubur McD jela....tapi perut lapa sgt..waaa...
now I'm SICK..=(

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan hari ke 2

Salam Ramadhan... harini merupakan hari ke2 umat Islam menjalani ibadah puasa..syukur Alhamdulillah masih berkesempatan untuk menunaikan salah satu rukun islam ini...puasa kali ini, ak masih di KL lagi...lebih kurang anak perantauan la...hehehe... tahun lepas aku di Shah Alam..berstatus pelajar....tinggal dengan puan fety..berbeza kali ni, aku dengan cik lin....tahun ni puan fety pon bertukar status menjadi isteri kepada incik mus...teringat tahun2 lepas..kami masak sama2 untuk berbuka...sungguh rindu saat tu... kali ni naseb la ada cik lin temankan aku...kalau tak lagi sedih...sob3....huhuhuhuhu...aku harap2 dapat lalui Ramadhan kali ni dengan penuh istiqamah....Amin ya Rabb..

Sunday, July 31, 2011

Ahlan Wasahlan Ramadhan




Salam Ramadhan Al Mubarak
Semoga beroleh barakahnya
Maafkanlah bila hati tak sempurna...

Tuesday, July 26, 2011

REMISIER , DEALER ???????? it is me????

Become a DEALER????..REMISIER??????..Oh its not in my dream ambition... even a little bit...huhuhu..not in my mind...my plan...my goal.... but now... day by day...joining GDP.. its more to educate and teaching and trainning us to become as a dealer, analyst, remisier... wahh its relates to the capital market... Stock market.. Yeah soon will expose with stock.... how to deal with client...and so on... out of my mind actually... is it I can handle it.???...Oh Allah.. If this is my journey of life..I'm really hope that I can survive it...and I really2 hope and pray, everything will going well...now almost 3 week I've been join GDP..everyday I always think about my future... sometimes I feel doubt on what should I do..what is my goal...what I want to become...sometimes I'm also said to my heart that it is not my soul...but I'll try my best..the most important thing I have to complete my MOdul 6 and 7...hope so....now a lot of homework waiting for me...financial report..................case study... oh..really tough..

Aryan Haris

Salam... tanggal 20 July 2011, jam 4.02 petang bertempat di HUKM... lahirlah seorang putera sulung pasangan Maznah Azis & Nor Azuwan... dengan berat 3.01 kg... lahirlah ARYAN HARIS... setelah 9 bulan menunggu...baby Aryan nie anak buah aku yg ke 3....next year one is coming...hehehe.. Alhamdulillah bayi yg sihat...sempurna ciptaan Allah s.w.t... blh layan pic Aryan neh:

Day 4

Day 1: baru beberapa jam dilahirkan


okey Aryan...selamat...semoga jadi anak yg soleh...Amin..=)

Wednesday, July 20, 2011

MUST BE PREPAREd

Salam..and hi all... Since I join GDP...I've learn many..many things..and I'm now really relize that my knowledge is so-so je....I'm very afraid of it... How for me to exposed my self in the real workplace... oh No!.... What Should I do???... I think that....I need more effort to change my life as I want to become... Start from now I MUST be PREPARED in all kind of things... To become a successful person..not ONLY with a QUALIFICATION, but...it must with a ATTITUDE... Ya,, Attitude!!!!!!!!!!!!!!..... Talking about attitude...ATTITUDE is the most important thing... to change someone to be better...Attitude also MUST change!!.... I cant exposed my self if I still in the box... I must think out of box.... ya I need improvement to my self......for my future... I'm aware that outside, there is many..many challenging that will come... many graduates are compete to get a position in any company....Therefore, to faced it I must do something.... that I was said earlier...be PREPARED... start from now...first strategic...I have to LOVE to READ>>>....Read any kind of material....that can increase my knowlegde and improve myself... hopefully...

Wednesday, July 13, 2011

Graduate Development Programme

Salam,,,selamat malam...setelah beberapa hari xberblog..akibat kekangan masa..dan sewaktu dengannya.. mlm ni baru la aku tergerak nk menulis untuk blog aku yg jarang2 aku update nie... cerita banyak yg nk tulis..tapi tula xtaw nk mula yg mana satu... actually now aku baru 3 hari join GDP under SIDC... memang masa 1st day, aku agak terngantok jugak..disebabkan lama xbelajar..mcm kuliyah dulu...tp aku try jugak nk lawan...naseb boleh la jugak...seramai 62 org yg join program nie...datang dari universiti lain2...selama 3 hari ni banyak jugak la ilmu2 yg aku dapat....skills jugak dia ajar..cthnya communication skills dan byk lgi...mmg berguna la untuk future..especially in the workplace... the most important thing that i'm very interested to join this program because all the participant will seat for SC licening... it is most benefit to me....=) I hope, everything going well..Pray to Allah for his blessing...Amin

Antara yg dh terjadi 3 hari nie:
Day 1- Introduction to SC,SIDC n BURSA
Day 2-Developing True Potential
Day 3-Developing True Potential

Oklah...nak sambung tengok cerita zuriat yg tercalar at tv9....daa...nite all

Thursday, July 7, 2011

SayOnarA EA!


ea consulting Disember 2010-July 2011
setelah beberapa bulan disini..berpraktikal kat sini..bekerja disini..
harini merupakan hari terakhir aku kt sini
dan 
akhirnya
SAYONARA ea!!
bukan apa-apa..bukan melepaskan peluang..tapi untuk mencari peluang jugak
minggu depan bermula lembaran baru dlm hidupku
berharap segalanya dipermudahkan
amin

BAju RAyA

yeayyy!!!! hati suka sebab baju raya 1 dah siap...hehehhee...tadi lepas dinner..saje try kol Rishika(tailor) tanya baju dh siap ke?... lepas dia jawab dah siap, aku pon dengan perasaan terujanya ajak adikku si Keti pegi ambil...la.la tu jugak...sebab dia cakap kul 9 dah nk tutup..takut xsempat..sebab dah excited sgt kan... bergegas la kami pegi amik kat Taman Seri Sentosa...dah sampai sane... apalagi terus tuju kat baju la...sebab dah nampak tergantung kat hanger... kami pun try la dengan gaya excited neh...aku la...hehehehhe..:p... pastu bila try tu ade cm yg nk kene alter sket...tgu la uncle tu alter... dan SIAP!!!!!...hehehehhe..okeh pas bayar kami balik la... dalam hati dah lega xpayah pikir baju raya lg kan..kan..... aku bukan apa, sebab dulu tahun lepas2 baju raya aku xsiap...lepas raya baru siap...adeh...spoil sungguh kan....huhuhuhuhu.... so tahun ni get ready awal2 la... dh macam budak2 excited nak raya...posa pun xcukup belom...ish3.... dah xlama lagi pun nak puasa kan.... so, boleh dh ready dari sekarang ye kawan2....




psss: opsss pic baju xdapat nak tunjuk...nnt xsuprise!!!!!!!!..hehehehe..(mode: mengarang sambil tengok Manisnya Kurma ini..eh silap SEMANIS KURMA...=)

Tuesday, July 5, 2011

SePasang kain MERAH itu!

Sepasang Kain merah itu!...ya sepasang...dan ianya MERAH...waa... merah menyala oh jantungku... merah membara semangat waja...ok..bukan merah ke ape yg nak cite neh....jgn salah anggap ok!... sebenarnya sepasang baju mERAh itu adalah pemberian seseorang.....hehehehehehe....walaupun MERAH nya makngah.. tp nasib cantik.... baju raya yg ke-2..hehehe..mcm byk pulak baju rayanya kan.... tapi setelah pikir2 balik mmg baju untuk raya warna merah jugak...:p... cuma baju yg sis I bagi ja xmerah.... walau apapun... semuanya I like..yeah!!!!!!!!!....hehehe..berkobar2 neh nk raya...adeh..teruk sungguh...puasa pon belom... tp xpe get ready awal2 kan... xdela last minute nnt.....hoyehhh...
.
.
.
credit to: Amril Shafuan..hehehe

.
.
.
.
.
.
.

psss: harap2 sempat siapkan=)

Friday, June 24, 2011

KesukAan

Salam...selamat hari sabtu semua....cuaca harini nampaknya amat cerah...cuma pagi td gaya mendung.. ingatkan nk hujan..tp..Itulah kan kusangkaan mendung sampai ke petang, rupa2nya panas di tengah hari... eh apa pasal aku berperibahasa neh.... hari sabtu minggu neh aku xg mana2 just duduk kat rumah.. pagi tadi kemas rumah apa yg patut...basuh baju yg dh menggunung tu...selesai sume..boleh la rileks goyang kaki tgk tv ....dan boleh la ak update blog neh...... sabtu juga la untuk aku rehat dari kerjaan....tak payah pergi kantor...xpayah susah2 iron baju... jadi mmg dinanti2 kan la weekend neh... boleh la rehat puas2... kome semua kemana harinie? adakah mcm aku neh..dok umah je....... perut pon dah kenyang...
.
.
.
.
.
.
.
.


cerita semalam, setelah cukup target aku nak puasa seminggu..syukur Alhamdulillah...Sekarang ni pon dah 23 Rejab..xlama lagi Syaaban.. dan Ramadhan pula menyusul....terasa masa begitu pantas sekarang neh..
 Motif tunjuk pic neh..saje jew...bukan nk tunjuk rajin masak ke apa.. tp mmg kesukaanku tgk gamba2 makanan..hehehehhe,,,,
 Nilah juadah2 berbuka semalam...ringkas je...tp kenyang.....


 Sotong Kering sambal


Sepat masin....sedap wooo
.
.
.
.
.
okeh thats all...=) happy weekend





Psssssssssss: nyummmmmmyyyyyyyyyyyy

Thursday, June 23, 2011

TerJumpa MIA

 Selasa..lebih kurang jam 2 lebih petang....Aku pon kua dari ofis la...nk g solat Zohor...Tapi boleh pulak aku lalu ikut G...tup2 terjumpa si Mia Sara Nasuha neh... secara kebetulan la kan...hehehehe..dia pon baru habes shooting ngn Ayu Raudah & Rozita che wan dekat Restoren Kapitan..... Mula2 tgk ja dari level G... pastu berangan nk snap pic dgn Rozita...tp xsempat...huhuhu..Rozita kt luar mmg cantik wooo... pastu tgk la budak kecik ni..Mia masa tu ngn Mak n Pak dia tgh nk bayar parking... so, aku pon dgn pantasnya...nk snap pic dia..hehehhehe.... gojez x..kah2..... yang xboleh blahnye,,,, aku suruh Mak dia yg amik pic kami....hahahaha..bio kan.......kihkihkih... nasib le hp dah upgrade sket...hehehehe... semuanya kebetulan kan..suka la aku..hehehehhe...layan pic mia...sket je dapat amik







 tadaaaaaaaaaaa..







psss: xtaw siri ke berapa terjumpa artis dekat Amcorp neh...=)

Monday, June 20, 2011

Officially Completed my degree

Salam..selamat malam,,,,
Setelah selama 2tahun setengah aku belajar untuk degree nie, akhirnya selesai sudah degree aku... syukur Alhamdulillah padamu ya Allah.. walau pada hati kecil ku agak sedih dan kecewa dengan result thesisku.. tp aku tetap bersyukur xda la yang sangkut...semuanya lancar..... buat kawan2 semua especially geng floating tahniah atas kejayaan anda semua yang aku dengar result dekan2 n hebat2 sume......TAHNIAH!!!!!!!!!!!...hehehe...
tamatla sudah perjuangan aku selama 2tahun setengah....ditambah pulak 3 tahun semasa diploma.... Andai ini pengakhirannya aku terima dengan redha....=)  mungkin pada masa akan datang akan membuatkan aku lebih berusaha bersungguh2....mungkin untuk master nnt ke...hehehehe,,doa2 ye kawan2....

Thursday, June 16, 2011

KiSah Hati-ALyah

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya





psss: mode tengah layan lagu neh..sejak Shiha nyanyi masa mentor haritu terus suka...

Wednesday, June 15, 2011

Akhirnya selesai- Alhamdulillah

Salam....hai semua... setelah pening memikirkan keputusan sama ada terima atau tak..maka hari ni aku dengan muktamadnya menerima tawaran tu....dan aku harap keputusan yang dibuat ini adalah yg terbaik...setelah meminta pandangan daripada beberapa pihak seperti kakak aku,adik2 aku, kawan2 aku....akhirnya aku dengan sedikit berat hati meresignkan kerja sekarang neh untuk menggantikan tawaran yang lain. pagi2 lagi setibanya di pejabat, aku meminta pendapat daripada k3, she told me that I should accept the offer,...jangan pkr pasal orang lain...so dengan pantas dan tangkasnya aku dengan bantuan k3 pon mengarang la surat cinta perletakkan jawatan untuk dihantar kepada HR department. Mula2 aku bagitahu abg nik pasal tawaran ini... dia pon setuju aku terima.. dia juga tolong aku bagitahu dekat yusof..  dan aku pon hantarla surat tu dekat assistant yusof , cik wani...  selepas itu selesai la. sebab bukan apa, pejabat aku tu, untuk meletakkan jawatan perlu bagi notis sebulan, untuk staff yang dalam tempoh percubaan lagi la.. yang staff dah lama mereka kena bagi notis 3 bulan...lama kan. Syukur Alhamdulillah atas rezeki ini. Doakan aku berjaya dalam apa yang aku ceburi.







psss: sengaja menulis perkataan penuh. untuk menghargai BM. akan tetapi, macam tidak kena sahaja susunan tatabahasanya...huhuhu

selamat malam

Sunday, June 12, 2011

bila cas2 negatif bergabung

salam
entry apakah yg ak nk buat neh,,,'bila cas2 negatif bergabung?' apakah? kenapakah?..huhuhu.... sebenarnya, ak sedang pening kepala....adoi mungkin tido yg xkualiti otw balik tadi...bergabung pulak dengan suasana sunyi sepi ja dlm umah nie.... oh sangatlah tidak menyenangkan..huhuhu...............minggu lepas sini syok ja ramai dtg...minggu ni tinggallah aku n adik ak ja...sunyi weh.....yang ada cuma bunyi kereta lalu lalang kat tepi jalan tue...mmg xpenah stop..aku pon xtaw bila masa jalan tu nak sunyi..mungkin tengah malam la kot.... i guest?..
jadi aku pon dengan itu menambah lagi bilangan entry di laman blog aku nie....setelah puas bersiar2 dekat FB... dh xtaw nak buat apa lagi dan sewaktu dengannya...itulah yang dinamakan "bila cas2 negatif bergabung". sekarang anda semua faham kan...sekian dari aku....

Balik Kampung

Salam...ooo..ooo...balik kampung.. yeayy.. aku baru ja sampai KL neh...sungguh xpuas cuti..hohoho... Semalam balik perak harini dh kene balik sini.... naseb la jalan xjame...cuma hujan ja....so adik ak pon bawak lalalala jela,,,bak kata Ck Embun safety first!...hehehe.. syukur Alhamdulillah selamat sampai 2.30 ptg td.... dan xsesat jalan......sebab ni first time kami balik ikut Asam Jawa....hehehehe......

Friday, June 10, 2011

Wednesday, June 8, 2011

sakit GO-SEA

mak selalu cakap "gosi sakit"....
sekarang aku pon GOSEA  sakit..huhuhu..
mungkin usia semakin meningkat..sakit pon makin dtg..
tapi mintak dijauhkan la segala penyakit2 yg memudaratkan..





Doa Sakit Gigi




pssss: dahla penakut nk jumpa dentist...huhuhu=(

Monday, June 6, 2011

selamat pengantin baru uols

salam,,,mlm nie saje nk buat entry pasal kawen neh,,,,opss bukan i ok!..but all my frens,,,hehehe=)

1) Afida & Azri (28 Mei 2011)-kawan magenta dulu neh,,merangkap kawan sekolah


pic credit to: Afida FB...hehehe



2) Adawiyah & Nazir (4Jun 2011)-kawan sekolah menengah jugak=)

Pic credit to: Jiah...(sorry jiah amik gambo neh kt fb Ko)


3)Farah & Fadly (1Mei 2011)-kawan magenta form 1-3
pic credit to: Farah FB


4) Eira & Adie (2April 2011)-kawan sediploma neh..=)
pic credit to: Eira FB


5) Melisa & Payid (5 Jun 2011)-kawan seasrama..geng bas sekolah...hehehe
   
pic credit to: Melisa FB

arabian


 .
.
.
.

dengan ucapan:
Selamat Pengantin Baru....semoga kekal hingga ke Akhir hayat...amin...bahagia hendaknya..
terima kasih atas jemputan walau tidak dapat menghadirkan diri...;)...lawa2 la sume anda2 neh...so sweets..